ابزارهای آموزشیپژوهش و نوآوری در آموزش

مدرسه تلویزیونی ایران و تاثیر آن بر عملکرد تحصیلی دانش‌آموزان

مقدمه

در دنیای امروز، فناوری‌های نوین نقش مهمی در ارتقای کیفیت آموزش و یادگیری دارند. در این راستا، برنامه‌های تلویزیونی آموزشی به عنوان یکی از ابزارهای تأثیرگذار در فرآیند تدریس و یادگیری شناخته شده‌اند. یکی از جدیدترین پژوهش‌ها در ایران که در حوزه فناوری آموزشی انجام شده، به بررسی تأثیر برنامه مدرسه تلویزیونی ایران بر عملکرد تحصیلی دانش‌آموزان می‌پردازد. این پژوهش نه تنها نتایج علمی و کاربردی برای معلمان دارد بلکه می‌تواند راهکاری مفید برای بهبود فرآیند یادگیری در مدارس باشد.

خلاصه پژوهش

پژوهش با هدف بررسی تأثیر برنامه مدرسه تلویزیونی ایران بر عملکرد تحصیلی دانش‌آموزان، به‌ویژه در پایه ششم ابتدایی، در شهرستان کردکوی استان گیلان انجام شد. این پژوهش به‌صورت آزمایشی و با استفاده از گروه‌های مختلف نمونه، به بررسی ارتباط میان تماشای این برنامه و بهبود درگیری تحصیلی و عملکرد تحصیلی دانش‌آموزان پرداخت. آیا شما هم در شهر خود پژوهش‌های اینچنینی انجام داده اید؟ برایمان از نتایج بگویید.

نتایج این پژوهش نشان می‌دهند که تماشای برنامه مدرسه تلویزیونی ایران می‌تواند به افزایش درگیری تحصیلی دانش‌آموزان کمک کند. به عبارت دیگر، دانش‌آموزانی که برنامه مدرسه تلوزیونی ایران را به‌طور مرتب تماشا کردند، به‌طور قابل توجهی در فعالیت‌های کلاسی و یادگیری مشارکت بیشتری داشتند. همچنین، این پژوهش نشان داد که درگیری تحصیلی می‌تواند به‌طور غیرمستقیم عملکرد تحصیلی دانش‌آموزان را بهبود دهد.

اهمیت پژوهش برای معلمان

برنامه مدرسه تلویزیونی ایران به‌عنوان یک ابزار آموزشی مکمل می‌تواند نقش موثری در بهبود کیفیت تدریس و یادگیری ایفا کند. با توجه به محدودیت‌های زمانی و فضایی که ممکن است معلمان در تدریس برخی مفاهیم داشته باشند، استفاده از منابع آموزشی خارج از کلاس مانند مدرسه تلویزیونی ایران می‌تواند به دانش‌آموزان کمک کند تا مفاهیم را بهتر درک کنند و یادگیری‌شان را تقویت نمایند.

نکات کاربردی برای معلمان

  1. استفاده از برنامه‌های تلویزیونی آموزشی در کلاس درس
    معلمان می‌توانند از برنامه مدرسه تلویزیونی ایران و سایر برنامه‌های مشابه با فراوانی مشخصی به‌عنوان ابزاری برای تقویت یادگیری استفاده کنند. برای مثال، پس از تماشای برنامه‌ها، معلمان می‌توانند فعالیت‌های کلاسی مانند بحث گروهی، نوشتن یادداشت‌های تکمیلی یا انجام پروژه‌های گروهی برگزار کنند. این کار باعث می‌شود که دانش‌آموزان مطالب را بهتر درک کرده و به‌طور فعال در فرآیند یادگیری مشارکت داشته باشند.
  2. ایجاد فضای تعاملی پس از تماشای برنامه‌ها
    معلمان می‌توانند با برگزاری جلسات بحث و گفت‌وگو پیرامون برنامه‌های اینچنینی، به دانش‌آموزان فرصتی دهند تا نظرات خود را مطرح کنند و از آن‌ها بخواهند تا مطالب آموخته شده را به شیوه‌ای دیگر برای همکلاسی‌های خود توضیح دهند. این کار ضمن تقویت تفکر نقاد، باعث تثبیت بهتر اطلاعات در ذهن دانش‌آموزان می‌شود و درگیری تحصیلی آن‌ها را تقویت می‌کند.
  3. ارتباط مستمر با والدین برای تقویت یادگیری
    یکی دیگر از اقداماتی که معلمان می‌توانند انجام دهند، برقراری ارتباط مستمر با والدین است تا آن‌ها را تشویق کنند فرزندانشان را به تماشای برنامه‌های آموزشی مشابه در خانه نیز ترغیب نمایند. ایجاد دید مثبت و مهارت انگیزه ورزی و الهام بخشی لازم در بین والدین بسیار موثر است. این امر می‌تواند تأثیرات یادگیری را در خارج از کلاس نیز تقویت کند و دانش‌آموزان را به صورت یکپارچه با محیط آموزشی درگیر نگه دارد.
  4. پیشنهاد برنامه‌های متناسب با نیازهای دانش‌آموزان
    معلمان باید توجه داشته باشند که برنامه‌های تلویزیونی آموزشی باید متناسب با نیازهای یادگیری دانش‌آموزان انتخاب شوند. برای مثال، اگر دانش‌آموزی در موضوعی خاص مانند ریاضی یا علوم مشکل دارد، برنامه‌های تخصصی در این حوزه می‌توانند به تقویت مفاهیم و بهبود عملکرد او کمک کنند.

نتیجه‌گیری

نتایج پژوهش‌های اخیر نشان داد که بین استفاده از فناوری‌های آموزشی مانند میزان تماشای برنامه مدرسه تلویزیونی ایران با درگیری تحصیلی و عملکرد تحصیلی رابطه مثبت و معنادار وجود داشت. همچنین نتایج نشان داد که برنامه مدرسه تلویزیونی به دو صورت مستقیم و غیرمستقیم(با میانجی‏گری درگیری تحصیلی) بر عملکرد تحصیلی تاثیر می‌گذارد. معلمان با بهره‌گیری از این منابع می‌توانند به بهبود کیفیت تدریس و یادگیری در کلاس‌های خود کمک کنند. همچنین، ارتباط مؤثر با والدین و استفاده از برنامه‌های آموزشی متناسب با نیازهای دانش‌آموزان می‌تواند تأثیرات مثبتی بر پیشرفت تحصیلی آن‌ها داشته باشد.

منبع

حاجی‌تبار فیروزجائی، م.، عابدینی عابدی، م.، & خطیری، م. (۱۴۰۳). بررسی نقش برنامه مدرسه تلویزیونی ایران بر عملکرد تحصیلی کیفی دانش‌آموزان پایه ششم ابتدایی با میانجی‌گری درگیری تحصیلی. فناوری‌های آموزشی در یادگیری.
www.jti.atu.ac.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *